Pirinç Çubuk Nedir? Ne için Kullanılır?

 

Vücudumuzda bulunan elektriğin neden olduğu manyetik bir özellik olan pirinç çubuk, metallere karşı belirli reaksiyonları ortaya çıkarır. Bu metallerin en önemlisi pirinç çubuktur. Pirinç alaşımı, esas olarak bakır ile çinko karışımından elde edilen, rengi kahverengiye çalan sarı renkli bir metaldir. Pirinç alaşımında bakır ve çinko kadar olmasa da kurşun, nikel, manganez, alüminyum, fosfor, arsenik, bronz ve kalay gibi metaller de bulunur. Bronz (bronz), bakırın manganez ile yoğun bir şekilde alaşım olmasıyla (birleştirilmesi) elde edilir. Ayrıca bakır ve kalay karışımına bronz da denir.

İnsanlığın demirden alet yapmaya başladığı dönem, M.Ö. demir ve bronz karışımından elde edilen ilk pirinç çeşidinin, Karolenj dönemi olarak bilinen ve yine Roma'nın kuzey Avrupa topraklarını kaybettiği dönemde üretilen kalamin pirinci olduğu bilinmektedir. Ki Roma imparatorluğu gemi parçalarından kemer tokasına birçok farklı alet ve edevatta kullandığını görüyoruz. O günler den günümüze kadar gelmiş kullanımı oldukça yaygın olan bu metal çeşidi dayanıklılığıyla da bilinir. Tunç kadar sert olan pirinç tav olmadan işlenmez.

Pirinç alaşımın içeriğine bağlı olarak sert veya yumuşak olabilir. Bu durumda işlenebilirliği içeriğine göre kolay veya zor olabilir. Bakır özelliğinden dolayı soğukken çekiçle dövülebilir. Bakır içeriği düşük olan pirinç, alfa pirinçtir ve genelde cıvata pimleri gibi endüstriyel ürünler olarak kullanılır. Beta pirinç çubuk, sarı pirinç çubuk, kırmızı pirinç çubuk gibi içeriğine göre isimlendirilen çeşitleri de vardır. Pirincin alaşımındaki metallerin oranı kadar nerede kullanılacağı da oldukça önemlidir. Örneğin bir levha gibi bir ürün ortaya çıkarmak isterseniz levhanın dövülmesi gerekecek ve içindeki çinko oranı azalacaktır. Bu durumda pirincin sağlamlığı ve parlaklığını kaybeder.

Pirinç çubukların kullanımı

Define avcılığı alanında geniş kullanım alanı bulan pirinç çubukları kullanmak için özel bir beceri gerekmektedir. Define arama çubukları denilen pirinç çubuklar, rulmanlı (bilyalı) alfa pirinci, tutma sapları İtalyan pirinci içlerinde 7 adet destek minareli olan artı ve eksi çubuklardan oluşuyor. Vücudumuzda sağ elimiz pozitif, sol elimiz negatif manyetik enerji yayar. Bu durum sağ ve sol elimize aldığımız pirinç çubukların zemindeki metallerin manyetik dalgasından da etkilenir. Pirinç çubuk, İzmir ‘de bulması çok kolay metallerden biridir. Pirinç çubuk İzmir’de krom, demir, bakır vb metaller gibi tedarikçi metal firmalarında bulabileceğiniz bir metal cinsidir.

Pirinç çubuk nasıl kullanılır?

Peki bu define aramada kullanım şekli metalin zemindeki hareketi ile çubukları birbirine çekme etkisi yaratan bir sistemden oluşan hazine cihazının son uçlarında Alpha özellikli iki adet pirinç çubuk bulunmaktadır. Çubukların uzunlukları 50 cm'dir. Çapları 1 cm olmalıdır. Pirinç çubukların tutturulduğu el bezi, pirinç çubuklarla 90 derecelik bir açıdadır. Yani elin tutacağı kadar. Çubukların görüntüsü iki L parçası şeklini alır.

Pirinç çubukların kulpları birbirinden 20 cm aralıklarla yere paralel iki el ile tutulur. Çubukların uçları arama yapılacak yere dik gelecek şekilde bakar. Cihaz pille çalışır. Hizmetten çıkarıldıktan sonra, barlar aranacak yere yaklaştırılır. Herhangi bir metal yoğunluğu ile karşılaştığında çubukların birbirine geçmesini sağlayacaktır. Bazen, pirinç bir çubuğa binen biri tam olarak metalle karşılaştığında, çarpma çubuğu dik durur ve diğer çubuk ona doğru bir üçgen olacak şekilde yaslanır. Bu şekilde kullanılan pirinç çubuklar sahada hiçbir metali kaçırmaz. Ancak bulunan her metalin hazine olma olasılığı çok düşüktür. Pirinç çubukların her bir çapraz kesimiyle yoğun bir mineral özelliğine sahip metaller olduğu göz önüne alındığında, kazı yapmak çok zor olacaktır.

Unutulmamalıdır ki izinsiz kazıların belirli bir cezai sorumluluğu vardır. Gerekli şartlar oluşturulduktan sonra yetkili kurumlardan gerekli izinler alınarak kazı yapılması gerekmektedir.